Yapay Zeka Pazarı 2030’da 1,81 Trilyon Dolar Olacak

Küresel Yapay Zeka Pazarı 2030’da 1,81 Trilyon Dolara Ulaşacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yapay zeka pazarının muazzam büyüme potansiyeline dikkat çekerek, 2025 yılında 500 milyar dolara, 2030 yılına kadar ise 1,81 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini açıkladı.

İstanbul’da Devam Eden Avrasya Teknoloji Haftası Fuarları

İstanbul’da gerçekleşen Avrasya Teknoloji Haftası kapsamındaki 5. Mobilefest Teknoloji Fuarı & Konferansı ve 2. Agora Fintech Fuarı, büyük ilgi görüyor. Fuarlar, ExpoHIS organizasyonu ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştiriliyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan, fuarın ikinci gününde yaptığı açılış konuşmasında, yapay zekanın etkileyici yükselişine vurgu yaparak, başarılı olmanın anahtarı olarak kod ve veri dillerini gösterdi.

Sayan, yapay zekanın artık bir yardımcı değil, başlı başına bir aktör olduğunu belirterek, farklı sektörlerde karar verme süreçlerinde büyük rol oynadığını ifade etti.

Yapay Zeka Ekonomiler Üzerinde Etkili Olmaya Devam Ediyor

Sayan, yapay zekanın küresel pazarının 2025 yılı sonunda 500 milyar dolara, 2030 yılına kadar ise yüzde 40’a yakın birleşik büyüme oranıyla 1,81 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirdi. Yapay zekanın ekonomiye sağlayacağı katkının 2030’a kadar 15,7 trilyon dolar olması öngörülüyor. Bunun 6,6 trilyon doları iş gücündeki verimlilik artışından, 9,1 trilyon doları ise tüketici talebindeki yükselişten kaynaklanacak.

Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer ise Türkiye’nin hizmet ihracatında önemli bir paya sahip olan yazılım ve bilişim sektöründe büyüme hedeflerine değinerek, sektörün stratejik önemini vurguladı.

Yapay Zeka ve Teknolojinin Geleceği

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, yapay zekanın dünya ekonomisine etkisinden bahsederek, teknolojik gelişmelerin hızla arttığını ve yapay zekanın önemli bir güç haline geldiğini belirtti.

Karagözoğlu, yerli teknolojilerin desteklenmesinin önemine değinerek, BTK olarak Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Veri ihlallerinin ekonomiye olan zararına da değinen Karagözoğlu, siber güvenlik önlemlerinin zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Abdulkadir Günyol – Teknoloji

Related Posts

Bilim adamları bir dinazorda kanser buldu: Bu keşif insan hayatını kurtarabilir

Dinozor fosilleri ile modern kanser araştırmaları ilk bakışta çok uzak iki alan gibi görünebilir. Ancak yeni bir araştırma, milyonlarca yıl boyunca korunmuş yumuşak dokuların kanserin nasıl oluştuğu ve tedavi edilebileceği konusunda değerli ipuçları sunabileceğini ortaya koydu.

Mark Zuckerberg “Süper Yapay Zeka” için özel bir ekip kuruyor!

Meta çatısı altında kurulacak olan bu yeni ekibin başında bizzat Mark Zuckerberg yer alacak.

Anno 117 Pax Romana’nın çıkış tarihi belli oldu

Ubisoft’un Roma İmparatorluğu döneminde geçen strateji oyunu Anno 117: Pax Romana, PC Gaming Show 2025 etkinliğinde yeni müzikli fragmanıyla tanıtıldı. Oyun 13 Kasım 2025’te çıkacak.Ubisoft tarafından geliştirilen Anno 117: Pax Romana, 117 yılında …

Apple’ın 2024 model M4 Macbook Pro’su 1tb SSD ile rekor fiyata geriledi

Apple’ın en yeni 14.2 inç M4 çipli (10 çekirdekli CPU, 10 çekirdekli GPU), 16GB RAM ve 1TB depolama alanına sahip modeli, 1.799 dolarlık normal fiyatından 341 dolar düşerek 1.457,87 dolara geriledi. Bu fiyat indirimi, özellikle Apple’ın depolama …

Körfezli Poyraz Balkan ikincisi oldu

Karadağ’da 29. Balkan Çocuklar Karate Şampiyonası’na katılan Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü milli sporcusu Ertuğrul Poyraz, ikinci olarak kürsüye çıktı.

İnternet hızında dünya rekoru: Saniyede 1 milyon GB internet hızına ulaşıldı

Mevcut veri aktarım hızları yeni teknolojileri desteklemek için yeterli değildir. Fakat yapılan yeni bir test, aynı zamanda internet hızında bir dünya rekorunu getirdi. İşte akıllara durgunluk veren bir çözüm.