Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Etin Sağlıklı Saklanması ve Tüketilmesi Nasıl Olmalı?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, kırmızı etin doğru şekilde saklanmamasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Güzel, etin en az 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca etin kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemesi, temiz yüzeylerde parçalanarak saklanması gerektiğini de ekledi. Etin porsiyonlara ayrılarak hava almayacak şekilde paketlenip derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirten Güzel, çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğini dile getirdi. Sağlıklı menülerin oluşturulması için etin yanında bağışıklığı destekleyen gıdaların tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Uzman Diyetisyen Serap Güzel’den Kurban Bayramı Öncesi Beslenme Tavsiyeleri

Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Serap Güzel, kurban bayramı öncesinde etin saklanması ve tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Beslenme uzmanı, etin sadece protein kaynağı olmadığını, aynı zamanda yanlış tüketildiğinde sağlık riski taşıyan bir hayvansal ürün olduğunu belirtti. Güzel, bayram süresince hijyen ve denge kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Güzel, etin tazeliğinin aldatıcı olabileceğini ve yeni kesilen etin sindirim sistemi için uygun olmadığını söyledi. Henüz olüm katılığı evresini tamamlamamış etin tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına, şişkinliğe, hazımsızlığa ve bağırsak problemlerine yol açabileceğini belirtti. Dinlenmeden tüketilen etin özellikle yaşlılar, çocuklar ve mide hassasiyeti olan bireylerde ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Salmonella ve e.coli gibi bakteriler hızla çoğalabilir

Uzman Diyetisyen Güzel, bayram dönemlerinde zehirlenme vakalarına dikkat çekerek, kesildikten sonra etin taşınması ve saklanması sırasında bakteri üremesinin olabileceğini belirtti. Yüksek sıcaklıkta kesilen etlerin gelişigüzel poşetlere konulup saatlerce araçlarda bekletilmesi durumunda özellikle salmonella ve E.coli gibi bakterilerin hızla çoğalabileceğini söyledi. Güzel, bu nedenle etin temiz yüzeylerde parçalanarak buzdolabına konulması gerektiğini ve kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemesi gerektiğini vurguladı.

Etin kokusu ya da rengi her zaman sizi uyarmayabilir

Etin bozulup bozulmadığını anlamanın kolay olmadığını belirten Güzel, etin rengi ve kokusunun normal olabileceğini ancak üzerinde mikrobiyolojik üreme olabileceğini söyledi. Güzel, bu nedenle güvenli saklama koşullarına uyulması gerektiğini belirtti. Etin bir gün buzdolabında dinlendirilmesi, ardından küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuya konulmasının önemli olduğunu dile getiren Güzel, bir kez çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bayram sofralarına denge gelsin

Uzman Diyetisyen Güzel, etin yanında sadece pilav veya börek değil, mevsim yeşillikleri, yoğurt, ayran ve tam tahıllı ürünlerin de sofrada yer alması gerektiğini belirtti. Güzel, fazla et tüketiminin özellikle kalp-damar hastalıkları ve gut olanlarda ciddi yük oluşturabileceğini ve doğru beslenmeyle sindirim sisteminin daha rahat çalışacağını ifade etti.

Gıda hijyenine dikkat ederek sağlıklı bir bayram geçirin

Kurban Bayramı’nda gıda hijyeninin sadece mutfağı değil, sağlığı doğrudan etkilediğini vurgulayan Güzel, sağlıklı pişirme, uygun saklama ve dengeli tüketim ilkelerine uyulması gerektiğini belirtti. Güzel, bayramın sağlıkla paylaşılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Related Posts

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

10 aylık bebeğin nefes borusuna şeker ambalajı kaçtı: Operasyonla çıkarıldı

Batman’da, 10 aylık erkek bebek S.E.’nin nefes borusuna kaçan şeker ambalajı, operasyonla çıkarıldı.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Görülme yaşı 15’e kadar düştü! Tablet ve telefonla vakit geçirenlerde görülüyor

Bel fıtığının katlanarak arttığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ferda Özdemir, son yıllarda ise gençler arasında daha sık görüldüğüne dikkat çekti.