Trump gözünü Yunan limanlarına dikti

Donald Trump’ın 2. Döneminde ABD Dış Politikası Yeniden Şekilleniyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde Başkan Donald Trump’ın ikinci dönemi başladı ve beraberinde ABD dış politikasının ve ekonomi politikalarının yeniden şekillenmesine neden oldu.

Komşu Yunanistan medyasında yer alan haberlere göre, Trump, Aralık 2024’te gerçekleşen seçimlerden bir ay sonra Kimberly Guilfoyle’u ABD’nin Yunanistan Büyükelçisi olarak aday göstererek ona önemli bir görev verme niyetindeydi. Bu görevin odak noktası, Çin’in bölgedeki etkisinin azaltılmasıydı ve Yunan limanlarının kontrolü bu stratejinin merkezindeydi.

Kathimerini gazetesinin “ABD’nin gözü Yunan limanlarının üzerinde” başlıklı haberine göre, ABD’nin yeni Yunanistan Büyükelçisi’ne, Pire de dahil olmak üzere Yunanistan’daki Çin etkisini azaltma görevi verildi. Haberde, Çin’in bölgedeki etkisini azaltma stratejisinin önemli bir parçasının Yunan limanlarını kontrol altına almak olduğu vurgulandı.

ABD, Yunanistan’ın COSCO’ya Baskı Yapmasını İstiyor

Gazetenin haberine göre, ABD’nin Selanik limanını kontrol altına alma isteği biliniyor. Trump’ın, Orta Avrupa’ya olan yakınlığı sebebiyle Hindistan’ı “Çin’e karşı ortak” olarak gördüğü ve Hindistan’ın ticaret politikalarını desteklediği belirtiliyor. Bu nedenle, Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Koridoru’nun (IMEC) oluşturulması hedefleniyor.

Pire’nin Akdeniz’in ve Yunanistan’ın en büyük limanı olduğu ve ABD’nin uzun zamandır Pire limanındaki Çin mülkiyetini endişeyle izlediği ifade edilen haberde, ABD’nin Yunanistan’ın COSCO’ya baskı yapmasını istediği belirtiliyor.

Yunanistan Hükümeti Ne Diyor?

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis hükümetinin, ABD’nin isteklerine uyum sağlamaya istekli olduğu ve bazı isteklerin Avrupa Birliği (AB) tarafından da desteklendiği bildiriliyor. Hükümet, üç ay önce Çin savaş gemilerinin Yunan limanlarına yanaşma talebini reddetmiş ve Selanik’teki Ivan Savvidis’e ait çoğunluk hisselerinin satışı konusunda Fransız CMA şirketler grubunun önünde engel oluşturmuştu.

Haberde, Hindistan’ın Dedeağaç limanıyla ilgilenmesi ve IMEC projesine dahil olmasıyla Yunanistan’ın olumlu bir adım atabileceği belirtiliyor. ABD yönetiminin Ukrayna’ya silah sağlanması ve NATO güçlerinin Doğu Avrupa’ya konuşlandırılması çerçevesinde Dedeağaç’ı kullanma ilgisinin azaldığı ifade ediliyor.

Related Posts

Meclis HSK’da görev yapacak 5 üyeyi seçti

TBMM’de yapılan seçim sonrasında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na 5 yeni üye seçildi.

TBMM’de HSK seçiminde ilk tur tamamlandı: Oy çoğunluğu sağlanamadı

TBMM’de HSK seçiminde ilk tur tamamlandı: Oy çoğunluğu sağlanamadı

Hastane otoparkına girişi izin verilmeyen çakarlı araç ortalığı birbirine kattı

Avcılar’da dönerciye geldiği iddia edilen bir şahıs, çakarlı aracını hastane otoparkına park etmek istedi. Görevliler izin vermeyince ambulansların çıkış yaptığı yerin önüne aracını park etti.

Netanyahu küplere bindi: Avrupa, ‘Gazze için harekete geçme’ taahhüdü verdi

İngiltere, Kanada ve Fransa, İsrail’in Gazze’deki saldırılarını durdurmaması ve yardımları engellemeye devam etmesi halinde yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. Netanyahu, gelen eleştirilerin “terör örgütünü ödüllendirdiğini” öne sürdü.

Rusya, NATO sınırına yığına yapıyor: Ukrayna’dan sonra yeni hedef mi belirlendi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 3 yıl geride kalırken İstanbul’da başlayan görüşmeler ateşkes için az da olsa bir umuda neden oldu. Ancak Rusya’nın farklı bir bölgeye askeri yığınak yaptığı belirtiliyor. The New York Times gazetesinin haberine göre …

İsrail ve Azerbaycan’dan savunma anlaşması: Ortak çıkar vurgusu

İsrailli bakan Katz burada yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki derin stratejik ittifakı övdü, Azerbaycan ve İsrail’in ortak çıkarları ve karşılıklı güvenin vurgu yaptı. Katz, Hasanov’a 7 Ekim saldırılarından sonra Azerbaycan’ın İsrail’e verdiği …