Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Çocuk Beslenmesi ve Sağlığı: Türkiye’de Alarm Verici Durum

Prof. Dr. Necip Kasapçopur, çocukların entelektüel gelişimi, bağışıklık sistemi ve organların sağlıklı büyümesi için ilk beş yaşında yeterli beslenmenin hayati önem taşıdığını vurgulayarak Türkiye’deki beslenme bozukluğu oranının yüzde 16’ya kadar yükseldiğini belirtti. Bu durum, erken çocukluk dönemindeki yetersiz beslenmenin toplum sağlığını uzun vadede olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor.

Kongrede Türkiye Genelinde Yapılan Çalışmaların Sonuçları

Türkiye genelinde yapılan bilimsel bir çalışmanın sonuçları, Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur tarafından açıklandı. Prof. Dr. Kasapçopur, dünyanın her yerinde çocuklarla ilgili ortak sorunlar yaşandığını ancak Türkiye’nin kendine özgü koşullarından dolayı daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE’DE BESLENME BOZUKLUĞU YÜZDE 16’A ULAŞTI

Prof. Dr. Kasapçopur, çocuklarda entelektüel gelişim, bağışıklık sistemi ve organların sağlıklı gelişimi açısından ilk 5 yıldaki beslenmenin önemine dikkat çekerek Türkiye’de beslenme bozukluğu oranının yüzde 16’lara kadar ulaştığını belirtti. Ayrıca, çalışmaya katılan Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, çalışmanın sonuçlarını yakında yurtdışındaki bir kongrede paylaşacaklarını duyurdu.

Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Başer, beslenme bozukluğunun besin eksikliği ve uygun olmayan besin içeriği gibi iki farklı yönden etkilendiğini vurgulayarak Türkiye’de her 5 çocuktan birinin yeme bozukluğu yaşadığını ve bu oranın yüzde 22 olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE, AB’DEN FAZLA PESTİSİT KULLANIYOR”

Prof. Dr. Ertuğrul Kıykım, pestisitin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek Türkiye’de AB ortalamasının üzerinde pestisit kullanıldığını ifade etti. Pestisitin uzun süre etkisini sürdürdüğünü ve çocuklarda zeka ve dikkat eksikliği ile otizm gibi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

“ÇOCUKLARIMIZA YETERLİ BAKIM SAĞLAYAMAYABİLİRİZ”

Türk Pediatri Kongresi Başkanı Prof. Dr. Nur Canpolat, yoksulluk ve çocuk hekimlerinin azalması gibi sorunların yanı sıra Türkiye’de çocuklara bakacak doktor eksikliğinin de arttığını ifade ederek bu konunun kongrede ele alındığını söyledi. Ayrıca, Prof. Dr. Kenan Barut, bakanlığın durumun farkında olduğunu ve çözüm için hekimlerin haklarının verilmesi gerektiğini aktardı.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

10 aylık bebeğin nefes borusuna şeker ambalajı kaçtı: Operasyonla çıkarıldı

Batman’da, 10 aylık erkek bebek S.E.’nin nefes borusuna kaçan şeker ambalajı, operasyonla çıkarıldı.