Çocukta, 12 yaşından önce başlayan ve altı aydan uzun süren belirtilere dikkat!

DEHB Tanısı ve Belirtileri

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan bireylerde, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi belirtiler görülebilir. Dr. Öğr. Üyesi Murat Yusuf Hüseyin, dikkat eksikliğinin genellikle dikkatin çabuk dağılması, odaklanma güçlüğü, unutkanlık ve zamanlama problemleri şeklinde kendini gösterdiğini belirtiyor.

Hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri ise hareketsiz oturma zorluğu, sürekli huzursuzluk hissi, sabırsızlık, sürekli bir şeyler yapma ihtiyacı gibi durumlarla ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin 12 yaşından önce başlaması ve hayatın birden fazla alanında soruna neden olması gerekmektedir.

DEHB Belirtilerinin Erişkinlikte Azalması

Erişkinlikte DEHB belirtilerinin hiperaktivite ve dürtüselliğin azalma eğiliminde olduğunu vurgulayan Hüseyin, dikkat eksikliği belirtilerinin devam ettiğine dikkat çekiyor. Karmaşık yaşam koşulları nedeniyle dikkat eksikliği sorunlarının yetişkinlik döneminde daha belirgin olduğu belirtilmektedir.

DEHB ve Psikiyatrik Eş Tanılar

DEHB tanısında diğer psikiyatrik durumlarla karışmaması için detaylı bir anamnez alınması önemlidir. DEHB belirtilerinin farklı psikiyatrik durumlarla karşılaştırılması gerekmektedir. Bu durumda, psikiyatrik eş tanılar sorgulanmalı ve gerekli testler yapılmalıdır.

Araştırmalar, DEHB’de psikiyatrik eş tanının yaygın olduğunu göstermektedir. Muayene sırasında ayrıntılı bir değerlendirme yapmak ve olası eş tanıları sorgulamak önemlidir. Ayrıca, DEHB ile ilişkili olan dalıp gitme şikayetleri ile epileptik nöbetler arasındaki farkın belirlenmesi için uzman görüşü alınmalıdır.

Related Posts

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

10 aylık bebeğin nefes borusuna şeker ambalajı kaçtı: Operasyonla çıkarıldı

Batman’da, 10 aylık erkek bebek S.E.’nin nefes borusuna kaçan şeker ambalajı, operasyonla çıkarıldı.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir