Z Kuşağının Kitap Okumayı Zaman Kaybı Olarak Gördüğü Gerçeği
ABD’nin önde gelen üniversitelerinden 33 profesörün ifadesine göre, Columbia gibi üst düzey bir üniversiteye, tek bir kitap bile okumadan giren öğrenciler bulunmaktadır. Bu durum, Z kuşağının kitap okumayı gereksiz bir uğraş olarak algıladığı gerçeğini ortaya koymaktadır. Atlantic’e göre sorun, günümüz gençlerinin kitaplara karşı ilgisiz veya meraksız olmaları değil, gençlerin kültürel bir mesaja karşılık veriyor olabilecekleri düşünülmektedir: Kitapların önemi sorgulanmaktadır.
Atlantic’in iddiası, dünyanın en üstün üç üniversitesinden biri olarak kabul edilen Harvard Üniversitesi’nde de kendini göstermektedir. Üniversite öğrencileri tarafından yayımlanan resmi okul gazetesi Harvard Crimson’da yayımlanan bir makale bu tartışmanın alevlenmesine yol açmıştır.
‘ZORUNLU OLMALI’ ÇAĞRISI
1636 yılına dayanan üniversitedeki Edebiyat bölümü öğrencisi Claire Miller, 25.000 öğrencisiyle birlikte üniversitedeki arkadaşlarına hitap ederek, üniversitenin en azından bir kitap okunmasını zorunlu hale getirmesi gerektiğini savunmaktadır. Miller, yılda 56,000 $’ın üzerinde eğitim ücreti ödeyen öğrenciler için üniversitenin İngilizce dersini zorunlu hale getirmesini talep etmektedir. Makalesinde, akranlarını eleştiren Miller, “En son ne zaman bir kitabı baştan sona okudunuz?” şeklinde bir soru sorarak okul yönetimini eleştirmektedir.
25 SAYFADAN SONRASI SIKICI
Harvard Crimson’da yer alan başka bir yazı ise Z kuşağının kitap okumaya ilave olarak derslere katılım konusunda da isteksiz olduğunu göstermektedir. “Harvard bir diplomadan çok daha fazlasıdır. Harvard, birlikte öğrenme için toplanmış parlak, çalışkan insanlardan oluşan dinamik bir topluluktur – meydan okunacak, sorular sorulacak ve keşfedilecek bir yerdir. Harvard, Amerika’nın gelecekteki liderlerini önemli ölçüde eğitmektedir. Sınıfa düzenli olarak katılım gösterelim.” ifadelerine yer verilen yazıda vurgulanmaktadır.
patronlardunyasi.com