EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

Sosyal Güvenlik Sistemine Dair Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılmalı?

Sosyal güvenlik sistemi içinde birçok kişi, emeklilik planlaması yaparken hangi statüden emekli olacaklarını ve eksik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, konuyla ilgili kritik bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında detaylı bir şekilde ele aldı.

2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın SGK çatısı altında birleşmesi emeklilik sürecini basitleştirse de, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için emeklilik statüsü, son 2520 gün içindeki prim ödemelerine göre belirleniyor. Bu durumda, SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B) veya Emekli Sandığı (4/C) statülerinden hangisinde daha fazla prim günü varsa, o statüden emekli olunuyor.

Özel banka ve borsa sandıklarının da hesaba katıldığı bu süreçte, 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanlar için EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaş şartı aranmazken, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterler önem kazanıyor.

Emeklilik planlaması yaparken, ilk sigortalı olunan tarih, son prim statüsü, eksik günlerin durumu, borçlanma imkanı, isteğe bağlı sigortalılık ve yurtdışı borçlanması gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Erdursun, özellikle isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin primlerinin Bağ-Kur statüsünde değerlendirildiğini ancak son 2520 günde SSK primlerinin ağırlık kazanması durumunda 4/A statüsünden emekli olabileceğini belirtiyor.

Erdursun, emeklilik sürecinde sağlıklı bir yol izlemek adına vatandaşların e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümlerini alarak kendi durumlarını analiz etmeleri gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sahte sigortalılığın ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekerek, herkesin yasal ve doğru yollardan emekli olması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle SSK emekliliğinin daha az primle daha yüksek maaş alma avantajına sahip olduğunu belirten Erdursun, emeklilikte statü seçiminin kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Related Posts

‘Sarı altın’ olarak biliniyor, 50 TL’den satılıyor: Mersinde hasadı başladı!

Mersin’de “sarı altın” olarak bilinen Malta eriği hasadı başladı. Ancak, bu yılki zirai don nedeniyle verim düşerken, kaliteye göre fiyatlar değişiyor. Üreticiler, zorlu koşullara rağmen hasadı başarıyla gerçekleştiriyor.

Emtia piyasalarında tarife iyimserliği

Emtia piyasalarında, ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret politikasının etkisi sürerken, ABD-Çin ticaret savaşının şiddetlenmeyeceği beklentisi ve dünya genelinde yaşanan jeopolitik gelişmelerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Yaz sezonu yaklaşırken dolandırıcılar harekete geçti: Araç kiralarken bunlara dikkat!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, günlük ve kısa dönem araç kiralamalarında yaşanan tüketici mağduriyetlerine dikkati çekerek, “Yurt çapında tanınan ve ana iş alanı araç kiralama olan kurumsal markaların tercih edilmesi, gerek kiralama sürecinde gerekse sonrasında tüketicilerin sorunsuz ve memnuniyet verici hizmet almasını sağlayacaktır” dedi.

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 25 Nisan 2025 Cuma kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Beymen’in kurucusu duayen iş insanı Osman Boyner vefat etti

Boyner Holding ve TÜSİAD’ın kurucularından Türk Tekstil ve moda dünyasının duayen ismi Osman Boyner, 99 yaşında hayatını kaybetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir