Edirne’de Tunca Nehri’nde Su Çalışmaları Başladı

Edirne’de Kuraklık Nedeniyle Tunca Nehri’nde Yatak Temizliği ve Su Biriktirme Çalışmaları Başladı

Edirne’de geçen yaz meydana gelen kuraklık, çeltik arazilerinin sulanmasında sıkıntı yaşanmasına yol açtı. Tunca Nehri’nde yaşanan kuruma sonucu çeltik ekili alanlar da kurudu. Ancak son zamanlarda yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarında bir artış gözlemleniyor. Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, “Şu an kulağımıza gelen bilgilere göre Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekileceği yönünde duyumlar var. Yağmur yağışlarının artmasıyla su miktarındaki artış belki bu rakamı daha da yukarı çıkarabilir” şeklinde konuştu.

Kuraklık Edirne’yi Vurdu

Geçen yıl Türkiye’de aşırı sıcaklar ve yağışsız hava nedeniyle yaşanan kuraklık, Edirne’yi de olumsuz etkiledi. Ülkenin çeltik ihtiyacının yüzde 39’unu karşılayan kentte Tunca Nehri gibi önemli su kaynakları da dip seviyelere geriledi. Bu durum çeltik üreticilerini olumsuz etkilerken, Edirne Valiliği dönüşümlü sulama uygulamasıyla verim kaybını engelledi. Bölgeye Aralık ayında yağan yağışlar ve Bulgaristan’dan gelen yağmur ve kar yağışları, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerini bir miktar artırdı. Ancak kış aylarındaki yağmurlar yetersiz kalınca, Meriç Nehri’nde debi tekrar düşüşe geçti. DSİ verilerine göre, Meriç Nehri’nde debi geçen yıla göre azalırken, Tunca Nehri’nde ise artış gözlendi.

Sulama İçin Çalışmalar Başladı

Edirne Valiliği, bu yaz olası kuraklığı önlemek adına harekete geçti. Tunca Nehri yatağında temizlik yaparak su biriktirme alanları oluşturmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile DSİ Bölge Müdürlüğü iş birliğinde çalışmalara başladı. Vali Yunus Sezer, bölgedeki çalışmaları yerinde inceleyerek, yaşanan olumsuzlukları önlemek için gereken adımların atıldığını belirtti.

Üreticilerin Bekleyişi

Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, kentte çeltik üretimi yapanların bu sene için beklentilerinin yüksek olduğunu belirtti. Ilgın, “Geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası çeşitli önlemler alınarak çeltik üretiminin devamı sağlandı. Bu sene de üreticilerin beklentisi büyük. Tunca Nehri çevresindeki köylerde çeltik ekimi için çalışmalar başladı. Su miktarında artış gözlemlediğimizden belki çeltik ekim alanı daha da genişleyebilir” dedi.

Related Posts

Çiftçilere yaklaşık 345 milyon lira ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 344 milyon 877 bin 943 liralık tarımsal destekleme ödemesinin çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını duyurdu.

Akaryakıta ÖTV zammı geldi!

Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu verilerinin açıkladı. Açıklanan veriler sonrası akaryakıta otomatik özel tüketim vergisi (ÖTV) zammı geldi. Benzine, motorine ve LPG’de TÜİK’in açıkladığı veriler dikkate alındığında 6 aylık ÜFE oranında …

Memur ve emekliye zam sonrası gözler maaşlarda! Zamlı aylıklar ne zaman yatar?

Milyonlarca memur ve emeklinin 6 aylık zam farkları geçtiğimiz gün belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı ve milyonlarca kesimin alacağı zam farkları netleşti. En düşük emekli aylığı 14 bin 469 TL’den %16.67’lik artışla 16 bin 881 TL oldu. Peki SSK, Bağkur emeklileri ile memur ve memur emeklileri zamlı aylıkları ne zaman alır? İşte detaylar…

İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu

İstanbul Havalimanı, 23-29 Haziran’ı kapsayan dönemde günlük ortalama 1553 uçuşla Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu.

Uranyum piyasaları hareketlendi

ABD uranyum vadeli işlemleri, 27 Haziran’da ulaşılan yedi ayın zirvesi olan 79 dolar seviyesinin ardından 78 dolar civarında işlem görüyor. Piyasalar, fon alımlarının enerji şirketlerinin teklif fiyatlarına etkisini değerlendirmeye devam ediyor …

İsviçre’de enflasyon, deflasyonist seviyelere yakın!

İsviçre’de enflasyon, ithal ürün fiyatlarındaki düşüş ve frangın değer kazanmasıyla yıllık bazda sadece yüzde 0,1 arttı. İsviçre Merkez Bankası, güçlü franka karşı faiz oranını sıfıra çekti ancak negatif faize geçmekten kaçındı.