Suriyeli Kozmonot Ahmed Faris’i bilir misiniz

Herkes bu konuyu tartışırken İstanbul’da yaşayan Muhammed Ahmed Faris’in 1987 yılında uzaya giderek 7 gün kalması yeniden gündem oldu. Suriyeli kozmonutun bundan 7 yıl kadar önce İstanbul’da Kocamustafapaşa’da 2 odalı bir evde 7 kişi ile birlikte kaldığı ortaya çıktı. Suriyelilerin ilk kozmonotu olan Faris, 1987 yılında uzaya gidip gelmesinden sonra ülkesinde kahraman gibi karşılanmış ve Suriye’de bulunan üniversitelerde 10 yıl kadar ders verdikten sonra orduya dönüp orada hava pilotlarının eğitimine devam etti.

FARİS’İN HAYAT HİKAYESİ

Muhammed Ahmed Faris’in yaşam hikâyesi dünyada ender görülebilecek hayat. Esed öncesi dönemde uzaya çıkarak ilk kez bir Suriyeli, “Astronot” unvanını elde etti. Döndüğünde halk kahramanı ilan edildi. Rusya’dan yıldızlar ile buluşan Faris, Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını aldı. Suriye’de adı; havalimanlarına, okullara, yollara, parklara verildi. Uzayda geçirdiği 7 gün, 23 saat, 5 dakika Suriye’de ders kitaplarında öğretildi. Kendisi bir hayli varlıklı ve korumaları ile gezen, gerçek bilginin peşinde olan bir bilim adamıydı. 2012’de Esed rejimine baş kaldırınca, hükümet suikast düzenledi ve ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığındı.

Birbirinden başarılı reklam filmleri, klip, belgesel ve fotoğraflara imza atan Charles Emir Richards, bu hayat hikâyesini “Suriyeli Kozmonot” ismini verdiği belgesel ile taçlandırdı.

TÜRKİYE’YE GELİNCE KENDİSİ İLE İLGİLENİLMEMİŞ

Ülkede iç savaşın çıkmasından sonra Esad rejimine olan muhalif tavırlarından dolayı ülkesinden yürüyerek Kilis’e gelen Faris, Habertürk’e röportaj vermişti.

Türkiye’ye gelmesinin ardından 2012 yılında kendisinin haber olmasından sonra bir daha kendisinden bahsedilmemesi hakkında konuşan Faris, haber olmasından sonra kimsenin kendisi ile ilgilenmediğini ifade etti.

Kendisinin savaş pilotu olduğunu belirten Faris astronot olarak seçilmesinin ardından Moskova’da 2 yıl bu konu üzerine eğitim aldığını açıkladı.

Uzay’da 13 bilimsel çalışmaya imza atıklarını belirtirken öte yandan Uzaya tatil niyetine çıkan arkadaşlarının da olduğunu ve bunun 25 milyon dolara mal olduğunu söyledi.

Kendisine Suriye Kahramanı nişanı verilen Faris, uzayda kalmanın çok zor olduğunu, her an farklı bir duygunun hissedildiğini aktardı.

Adının verildiği okulların yanı sıra bir de havaalanının olduğunu belirten Faris, hükümet tarafından önünden kesildiğini de söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir