Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

İnmemiş Testislerin Tedavisi Konusunda Uzmanlar Uyarıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, inmemiş testisin ciddiye alınması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek çocuklarda sık karşılaşılan ürolojik problemlerden biri olan inmemiş testis durumu, tedavi edilmezse ileride ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum, testislerin normalde olması gereken yer olan torbalara inmemesi durumunda ortaya çıkar” dedi.

En Uygun Tedavi Dönemi 6-18 Ay Arası

Doç. Dr. Danacıoğlu, inmemiş testis vakalarında ilk 6 ay içinde testisin kendiliğinden torbaya inebileceğini ancak 1 yaşını geçen bebeklerde mutlaka tedaviye başlanması gerektiğini belirtti. Danacıoğlu, “18. aya kadar tedavi edilmezse çocuğun ileride doğurganlık sorunları ve testis kanseri riski ile karşı karşıya kalabileceğini unutmamak gerekir. Günümüzde en sık tercih edilen tedavi yöntemi ise cerrahi müdahaledir. Bu ameliyat sayesinde testis torbaya indirilir ve sabitlenir. Artık hormon tedavileri önerilmiyor” şeklinde konuştu.

Tedavinin Geç Başlaması Ciddi Sorunlara Yol Açabilir

Doç. Dr. Danacıoğlu, tedavinin gecikmesinin kısırlık riskini artırabileceğini ve testis kanseri riskini artırabileceğini vurguladı. İki taraflı inmemiş testis vakalarında kısırlık riskinin yüzde 40’a kadar çıkabileceğini belirten Danacıoğlu, ergenlik döneminde alınması gereken testislerle karşı karşıya kalınabileceğini söyledi.

Tanı İçin İlk Adım Muayene

Tedavi sürecinde tanının ilk adımının fizik muayene olduğunu ifade eden Doç. Dr. Danacıoğlu, testisin elle hissedilememesi durumunda ultrasonografi ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını belirtti. Testisin bulunmaması durumunda ise tanısal laparoskopi ile cerrahi müdahale yapılabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Danacıoğlu, ailelere çocuklarının testislerinden birinin eksik olduğunu fark ederlerse vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına başvurmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Related Posts

Astım ve KOAH ile karıştırılabiliyor! Rahat nefes almayı engelliyor

Hava yolu darlığı, üst solunum yollarında çeşitli nedenlerden dolayı daralmalar görülmesi ve hava geçişinin sınırlanması ile ilgili bir durumdur, yaşam kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Burak Aşık, hava yolu darlıkları hakkında bilgi verdi.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti. 

Uzmanlardan ‘Hemoroid’ uyarısı: ‘Tuvalette kalma süresi 5-6 dakikayı geçmemeli’

Halk arasında basur olarak bilinen hemoroidal hastalığa karşı uyarılarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cem Gezen, “Hemoroid tüm bireylerde olan bir dokumuz ama hemoroidal hastalık olduğunda problem çıkıyor. Normal popülasyonda yüzde 25’lere varan oranda görebiliyoruz. Teknolojiyle daha içli dışlı olmamızla, büyük abdest yaparken tuvalette uzun zaman geçirmemizin bunu artırdığı zaten biliniyor. ‘Aman tuvalette gazete, dergi okumayın’ derdik şimdi telefonlarla yer değiştirdi, tuvalette kalma süremiz 5-6 dakikayı geçmemeli” dedi.

10 aylık bebeğin nefes borusuna şeker ambalajı kaçtı: Operasyonla çıkarıldı

Batman’da, 10 aylık erkek bebek S.E.’nin nefes borusuna kaçan şeker ambalajı, operasyonla çıkarıldı.

Her evde kullanılıyor ama ömrü kısaltıyor

Yeni bilimsel araştırmalar, evde mikrodalga fırınlarında pişirilen bazı yemekler insan ömrünü kısaltıyor. İşte araştırmaya dair detaylar